×

* te pola są obowiązkowe

** dodanie strony www

szukaj

Osłonki do kiełbasy - naturalne, czy syntetyczne?

Kiełbasa to mieszanka mięsa, tłuszczu, przypraw, a czasami wypełniaczy, które są pakowane w osłonkę, a następnie wiązane lub skręcane w odstępach czasu w celu stworzenia indywidualnych długości. Tradycyjnie kiełbasę umieszcza się w naturalnych osłonkach wykonanych z jelit zwierzęcych, najczęściej służą do tego jelita naturalne wieprzowe, ale na rynku dostępne są również osłonki sztuczne. Obecnie większość przedsiębiorstw specjalizujących się w branży mięsnej korzysta właśnie z osłonek syntetycznych, głównie ze względu na ich cenę. Jednak zanim zdecydujesz się wyprodukować własne kiełbaski - lub po prostu chcesz wiedzieć, co jesz - dowiedz się o różnicach między osłonkami naturalnymi i sztucznymi.

Osłonki naturalne

kiełbasa

Już wiele lat temu zaczęto wykorzystywać zwierzęce jelita, wsadzając do nich mięso. Obecnie najpopularniejsze są jelita naturalne wieprzowe, ale wykorzystuje się także narządy bydła, kóz, owiec, a czasem także koni. Ta metoda pakowania kiełbasy istnieje od wieków, chociaż maszyny zastąpiły potrzebę ręcznego czyszczenia jelit przed użyciem, to jest to jedyna forma osłonki, którą można stosować w ekologicznej produkcji kiełbasy.

Czy jelita naturalne mają jakieś zalety? Ich zaletami są walory smakowe i wizualne. Dzięki temu, że jelita naturalne wieprzowe oddychają, kiełbasa ma głębszy i bogatszy smak. Po drugie, przez to, że osłonki są pochodzenia zwierzęcego, wyroby wyglądają bardziej naturalnie, mają nieregularne kształty i rozmiary.

Osłonki syntetyczne

Osłonki do kiełbas sztuczne mogą być wykonane z materiałów takich jak kolagen, celuloza oraz plastik i nie zawsze mogą być jadalne. Osłonki kolagenowe są najczęściej produkowane z kolagenu zwierzęcego, głównie ze skór krów i świń. Czasami kości i ścięgna są łączone, a osłonki mogą być również wykonane z drobiu i ryb. Jest to dużo tańsza opcja, niż w przypadku, gdy zdecydujesz się na m.in. jelita naturalne wieprzowe. Ponadto są łatwiejsze w użyciu, ponieważ zapewniają lepszą kontrolę wagi i wielkości kiełbasy.

Osłonki celulozowe wykonane są z wiskozy, materiału składającego się z celulozy z pulpy drzewnej lub włókien bawełnianych. Osłonki te są mocne i czyste, przepuszczalne dla dymu; po ugotowaniu są odklejane. Osłonki z tworzyw sztucznych nie są jadalne, a ponieważ są nieprzepuszczalne, stosuje się je do produktów niewędzonych i wysokowydajnych.

Niektóre osłonki sztuczne wymagają namoczenia w gorącej wodzie przed użyciem i muszą być przebite nożem przed napełnieniem. Zaletą stosowania osłonek syntetycznych jest ich wytrzymałość i jednorodność.


źródła:
http://www.miraz.krakow.pl/oferta/siatki-wedliniarskie.html
s